Verschillende soorten vinyl


Vinyltegels of PVC stroken zijn enorm populair. In tegenstelling tot de vroegere vinyl op rol zijn deze vloeren nauwelijks te onderscheiden van echte parket of keramische tegels en zien ze er tegenwoordig heel netjes uit. Tel daarbij dat deze vloerbedekking slijtvast, onderhoudsvriendelijk, anti statisch, geluiddempend, waterbestendig en optimaal in combinatie met vloerverwarming zijn en het is niet verwonderlijk dat vinyl terug aan een opmars bezig is.
Maar er zijn verschillende manieren om vinyl vloeren te plaatsen. Kiest U best voor verlijmde of dryback vinyl stroken ? Wat is het verschil tussen click vinyl of vinyl laminaat en rigid click vinyl ? En waarom geen looselay ? We zetten ze allemaal naast elkaar in deze blog.

Dryback vinyl stroken

Dryback of verlijmde vinyltegels (dit zijn twee verschillende benamingen voor hetzelfde product) zijn 2 tot 3 mm dun (of dik) en soepel. Dryback vinyltegels moeten steeds op een geëgaliseerde ondervloer geplaatst worden voor een goede, blijvende hechting van de lijm en voor een mooi visueel eindresultaat. De totale dikte inclusief egalisatie en lijm bedraagt dan 5 mm. Deze optie is interessant als U de ruimte volledig kan leeg maken en de plaatsing enkele dagen in beslag mag nemen. Belangrijkste pluspunten zijn een optimale geluiddemping en geen uitzetvoegen nodig. De vloer kan achteraf niet meer “werken”


Sommige merken bieden ook de mogelijkheid om de verlijmde of dryback vinyl planken te plaatsen op een egaliserende Xtra floor ondervloer op rol. Dit kan toegepast worden als de dekvloer slechts zeer minieme verschillen vertoont. De ruimte moet dan niet volledig vrij zijn en de plaatsing kan in één stap uitgevoerd worden

Click vinyl laminaat

Klik vinyl tegels zijn doorgaans 4 tot 5 mm dik. Hieronder dient men steeds een Xtrafloor ondervloer van circa 1,5mm van hoge densiteit te plaatsen om de klik verbinding voldoende te ondersteunen. Ook hier is het belangrijk dat de dekvloer slechts kleine oneffenheden heeft. Gebruik dus nooit een ondervloer voor bv laminaat onder vinyl. Grote voordeel is dat de plaatsing kan gebeuren zonder dat de ruimte volledig vrijgemaakt moet zijn. Deze vloeren zijn ook waterbestendig (net zoals de andere vinyl vloeren) en kunnen dus ook in badkamers toegepast worden. Hou er rekening mee dat er steeds uitzetvoegen nodig zijn zoals bij alle click vloeren.

Rigid click vinyl

Sinds kort zijn er ook rigid click vinyl planken of tegels. Deze all-in vloeren hebben een stijvere klikverbinding en de dempende onderlaag is reeds inbegrepen. De totale dikte varieert tussen 4,5 en 8 mm. Sommige collecties kunnen oneffenheden in de dekvloer tot zelfs 5mm opvangen. De meeste rigid click vinyl tegels hebben een minieme uitzetvoeg nodig door het gebruik van 1 of 2 glasvezellagen in het product.

Looselay vinyl

Als laatste soort hebben we de looselay vinyltegels. Deze vinylstroken worden “los” gelegd op een egale ondergrond. Door de anti slip onderrug zijn ze eenvoudig te plaatsen en achteraf verhuisbaar. De dekvloer blijft dus intact. Eventueel kan er nog een pick up lijm gebruikt worden bij de installatie. Deze hoogwaardige vinylvloeren krimpen, rekken en schotelen niet.